Revolutie Bucuresti PDF Imprimare Email

Revolutie Bucuresti

 

In 2-3 decembrie 1989 Ceausescu l-a vizitat pe Mihail Gorbaciov la Moscova, cu prilejul Intrunirii tarilor participante la Tratatul de la Varsovia. Liderul sovietic a tinut o informare cu privire la rezultatele IntIlnirii pe care o avusese cu George H. W. Bush In Malta.
In 17 decembrie 1989, Ceausescu a obtinut din partea CPEx aprobarea folosirii fortei pentru Inabusirea revolutiei de la Timisoara. Mai tarziu In acea zi, Ceausescu a plecat Intr-o vizita In Iran, lasand sarcina rezolvarii revoltei de la Timisoara In mana sotiei sale si a altor apropiati.
Intors din Iran pe data de 20 decembrie 1989, Ceausescu descopera In tara o situatie deteriorata. La ora 19:00 pe 20 decembrie, el a dat o declaratie televizata dintr-un studio TV situat In interiorul cladirii Comitetului Central, In care i-a etichetat pe cei care protestau la Timisoara ca dusmani ai Revolutiei Socialiste.
In dimineata zilei de 21 decembrie, Ceausescu s-a adresat unei adunari de o suta de mii de oameni, condamnand rascoala de la Timisoara. Miscari bruste venind de la periferia adunarii si sunetul unor petarde au transformat manifestatia In haos. Speriata la Inceput, multimea a Incercat sa se Imprastie. O parte dintre participantii la adunare s-au regrupat lInga hotel Intercontinental si au Inceput o manifestatie de protest care apoi a devenit revolutie.
Ceausescu, sotia sa, precum si alti oficiali si membri ai CPEx s-au panicat, iar Ceausescu s-a Intors In interiorul cladirii CC. Transmisiunea directa a mitingului a fost Intrerupta, dar oamenii care se uitau la televizor vazusera destul ca sa Isi dea seama ca se Intampla ceva neobisnuit.
Incercarile cuplului Ceausescu de a recastiga controlul multimii folosind formule ca "Alo, alo" sau "Stati linistiti la locurile voastre" au ramas In istorie. Multimea a plecat pe strazi, aducand capitala, la fel ca Timisoara si alte orase importante In dezordine. Oamenii strigau sloganuri anticomuniste si anticeausiste: "Jos dictatorul!", "Moarte criminalului!", "Noi suntem poporul, jos cu dictatorul!", "Ceausescu cine esti/Criminal din Scornicesti". In cele din urma, protestatarii au invadat centrul din Piata Kogalniceanu pana In Piata Unirii, Piata Rosetti si Piata Romana. Pe statuia lui Mihai Viteazul de pe Bulevardul Mihail Kogalniceanu din apropierea Universitatii Bucuresti, un tanar flutura un tricolor fara stema comunista.
Cu trecerea timpului, tot mai multi oameni ieseau In strada. Curand, protestatarii - neInarmati si neorganizati - au fost Intampinati de soldati, tancuri, TAB-uri,ofiteri ai USLA (Unitatea Speciala de Lupta Antiterorista) si ofiteri de Securitate Imbracati In haine civile. Se tragea asupra multumii de pe cladiri, strazi laterale si din tancuri. S-au Inregistrat multe victime prin Impuscare, Injunghiere, maltratare, strivite de vehiculele armatei (un TAB a intrat In multime In apropierea Hotelului Intercontinental; un jurnalist francez, Jean Louis Calderon, a fost omorat). Pompierii blocau multimea cu jeturi de apa puternice iar politia batea si aresta oamenii. Protestatarii au reusit sa construiasca o baricada de apararea In fata restaurantului Dunarea, care a rezistat pana la miezul noptii, dar a fost In cele din urma doborata de fortele guvernamentale. Focuri de arma continue s-au auzit pana la 3:00 dimineata, ora la care supravietuitorii au parasit strazile.
Se crede ca la primele ore ale zilei de 22 decembrie Ceausescu ar fi crezut ca Incercarile sale disperate de a suprima protestele ar fi avut succes. Totusi, pe la ora 7:00, sotia sa Elena a primit vestea proasta ca un numar mare de muncitori de la multe platforme industriale Inaintau spre centrul Bucurestiului. Baricadele militiei care trebuiau sa blocheze accesul spre Piata Universitatii si Piata Palatului s-au dovedit ineficiente. La 9:30, Piata Universitatii era plina de oameni. Fortele de securitate (armata si militia) au reintrat In scena, trecand de partea protestatarilor; motivul pentru care au facut acest gest ramane si astazi un mister.
La ora 10:00, cand radioul anunta introducerea legii martiale si interzicerea grupurilor mai mari de 5 persoane, sute de mii de oamenii s-au adunat pentru prima data din proprie initiativa In centrul Bucurestiului (multimea din ziua precedenta venise la cererea lui Ceausescu). Ceausescu a Incercat sa se adreseze multumii de la balconul cladirii Comitetului Central al Partidului Comunist, dar a fost Intampinat cu un val de dezaprobare si furie. Elicoptere Imparteau manifeste (care nu ajungeau la multime din cauza vantului nefavorabil) In care se cerea oamenilor sa nu cada victime ale recentelor "tentative de diversiune", ci sa mearga acasa si sa se bucure de sarbatoare de Craciun.
In aceeasi dimineata, candva Intre orele 9 si 11, Vasile Milea, ministrul apararii la acel moment, a murit In conditii suspecte. Un comunicat dat de Ceausescu spunea ca Milea a fost gasit vinovat de tradare si ca s-a sinucis dupa dezvaluirea tradarii sale. Cea mai populara teorie era aceea ca Milea ar fi fost asasinat ca raspuns la refuzul sau sa respecte ordinele lui Ceausescu.
Afland ca Milea s-a sinucis, Ceausescu l-a numit Ministru al Apararii pe Victor Stanculescu. Dupa o scurta ezitare acesta a acceptat. Insa Stanculescu a ordonat imediat trupelor sa se retraga In unitati iar peste cateva ore l-a convins pe Ceausescu sa fuga cu elicopterul. Refuzand sa puna In aplicare ordinele represive ale lui Ceausescu, comandantul suprem al armatei, Stanculescu a dat de fapt o lovitura de stat militara: "M-am aflat Intre doua plutoane de executie: cel al lui Ceausescu si cel al revolutionarilor!". Stanculescu l-a "ales" apoi pe Iliescu dintre grupurile politice care Incercau sa preia puterea.
Ceausescu si sotia sa Elena au fugit din capitala cu un elicopter, Impreuna cu doi colaboratori loiali, Emil Bobu si Tudor Postelnicu. Ei se Indreptau spre resedinta lui Ceausescu de la Snagov si de acolo mai departe spre Targoviste. In apropiere de Targoviste au abandonat elicopterul, caruia i s-a cerut sa aterizeze de catre armata. In acel moment, armata Inchisese spatiul aerian al Romaniei. Calatorind cu masina, sotii Ceausescu au fost arestati In cele din urma de fortele armate la un blocaj rutier si transportati la o garnizoana apropiata. Pe 25 decembrie, In ziua de Craciun, cei doi au fost condamnati la moarte de catre o curte militara ad-hoc, pentru o serie de acuzatii, printre care si genocid, si au fost executati de un pluton de executie din Targoviste. Filmarea cu procesul si finalul executiei a fost difuzata In aceeasi zi la televiziunea nationala.
Dupa fuga lui Ceausescu din cladirea Comitetului Central se instaleaza haosul In Bucuresti, precedat de o stare de euforie generala. Multimile descatusate invadeaza Comitetul Central iar birourile oficialilor comunisti sunt vandalizate. Tintele preferate sunt portretele dictatorului si lucrarile acestuia si ale sotiei lui, aruncate pe fereastra In semn de izbanda si dispret.
La putin timp dupa aceea, In jurul orei 12, Televiziunea Romana Isi reia emisia. Mircea Dinescu si Ion Caramitru apar, In fruntea unui grup de revolutionari, anuntand exaltati fuga dictatorului. Haosul din Bucuresti cuprinde Intreaga tara iar desfasurarea ulterioara a evenimentelor lasa In continuare loc interpretarilor, fiind departe de a fi elucidate In amanunt.
In acele momente aveau loc lupte Inversunate la Aeroportul International Otopeni Intre trupe trimise sa lupte una Impotriva alteia, spunandu-li-se ca se confrunta cu teroristi. Conform unei carti a gardianului lui Ceausescu, locotenentul-colonel de Securitate Dumitru Burlan, generalii care erau implicati In lovitura de stat condusa de generalul Victor Stanculescu Incercau sa creeze scenarii fictive cu teroristi, cu scopul de a induce teama si de a aduce armata de partea conspiratorilor.
Totusi, procesul de preluare a puterii de catre noua structura politica Frontul Salvarii Nationale (FSN), care "emana" din cel de-al doilea esalon al Partidului Comunist, nu era Inca Incheiat. Fortele considerate a fi loiale fostului regim (asimilate "teroristilor") au deschis focul asupra multimii si au atacat puncte vitale ale vietii socio-politice: televiziunea, radioul, sediile companiei de telefoane, precum si Casa Scanteii (centrul national al mass mediei tiparite, care are un rol similar si astazi, sub numele de Casa Presei Libere) si oficiile postale din cartierul Drumul Taberei; Piata Palatului; Universitatea si Piata Universitatii (una dintre principalele intersectii ale orasului); aeroporturile Otopeni si Baneasa; spitale si Ministerul Apararii.
Pe parcursul noptii dintre 22 decembrie si 23 decembrie, bucurestenii au ramas pe strazii, In special In zonele aflate sub asediu, ca sa lupte (In cele din urma castigand, chiar cu pretul vietii multor tineri) cu un inamic periculos. Cu armate de ambele tabele, s-au iscat lupte adevarate, soldate cu victime reale. La ora 21:00 pe 23 decembrie, tancuri si cateva unitati paramilitare au mers sa protejeze Palatul Republicii.
La 24 decembrie, Bucurestiul era un oras In razboi. Tancuri, TAB-uri si camioane continuau sa patruleze prin oras si Inconjurau punctele problematice pentru a le proteja. La intersectiile din apropierea obiectivelor strategice au fost construite blocaje rutiere; focuri de arma automata au continuat In Piata Universitatii si In zonele Invecinate, In Gara de Nord (principala statie CFR din oras) si In Piata Palatului. "Activitatile teroriste" au continuat pana pe 27 decembrie, cand dintr-o data au Incetat

 

Sursa: wikipedia.org