Revolutie Timisoara PDF Imprimare Email

Material primit de la Asociatia "Memorialul Revolutiei" Timisoara

Anul 1989 a dus la caderea sistemului totalitar comunist in intreaga Europa
Spre sfarsitul anului, indeosebi in vestul Romaniei, populatia aflase, de la posturile de televiziune externe (maghiare, iugoslave) si emisiunile in limba romana de la Radio Europa Libera si Vocea Americii, de schimbarile din Europa. Asa a fost posibil ca un eveniment aparent banal (evacuarea arbitrara a pastorului timisorean al Bisericii reformate Laszlo Tokes fixata pentru data de 15 decembrie 1989) sa devina pretext pentru o revolta populara in Timisoara, transformata apoi, prin radicalizare, in revolutie.
In 15 decembrie s-au adunat in fata casei parohiale mai multi enoriasi care doreau sa impiedice evacuarea pastorului. Fiind o zona extrem de circulata, aproape de centrul orasului, multi locuitori ai orasului se opreau pentru a afla ce se intampla. ei au ingrosat, astfel, initial involuntar, numarul celor adunati.
In data de 16 decembrie, numarul celor adunati crescuse la circa 400 de persoane, majoritatea nemaifiind enoriasi reformati, ci cetateni ai Timisoarei, de diferite etnii si confesiuni. prin blocarea circulatiei in zona, situatia s-a radicalizat. Dupa-amiaza se striga pentru prima data "Jos Ceausescu!". a fost de ajuns aceasta scanteie pentru a se declansa revolta. in strigate de "Jos Ceausescu!" si "Jos comunismul!", demonstrantii s-au deplasat in diverse puncte ale Timisoarei pentru a chema oamenii la revolta. au fost trimise trupe de Armata, Militie, Securitate pentru a dispersa multimea. demonstrantii au fost batuti si arestati in aceeasi noapte si in dimineata urmatoare. au fost arestati 930 de persoane, dintre care 130 minori.
In dupa-amiaza de 17 decembrie, multimea s-a adunat din nou in centrul orasului. Informat ca revolta nu a putut fi infranta, Ceausescu a dat ordin sa se deschida foc impotriva manifestantilor. ordinul a fost dus la indeplinire, cazand primii martiri ai Revolutiei din Timisoara.
In 18 decembrie, in fata Catedralei, s-au adunat mai multi tineri si copii care au inceput sa cante colinzi si sa strige lozinci anticomuniste. la un moment dat, a aparut un blindat din care s-a tras o rafala asupra tinerilor de pe trepte, secerand mai multi dintre ei.
In noaptea de 18/19 decembrie, cu complicitatea conducerii Spitalului Judetean, autoritatile au sustras o parte din cadavrele eroilor din morga spitalului, transportandu-le la Bucuresti, unde au fost arse la Crematoriu. alte cadavre au fost ingropate pe ascuns intr-o groapa comuna. pentru a se sterge toate urmele, documentatia referitoare la aceste cadavre a fost distrusa.
In zilele urmatoare, rezistenta nu a incetat. in 19 decembrie, muncitorii de la Intreprinderea ELBA au intrat in greva.
In 20 decembrie a izbucnit greva generala in toate fabricile timisorene. o masa de zeci de mii de oameni se indrepta spre centrul Timisoarei in dimineata acelei zile. in fata acestei situatii, fortele armate s-au retras in cazarme.
Liderii revolutionarilor timisoreni au prezentat autoritatilor comuniste o lista cu cereri din partea populatiei, lista ce va deveni un real program revolutionar. In aceeasi zi de 20 decembrie 1989, Timisoara a fost declarat primul oras liber al Romaniei de catre reprezentatii Frontului Democrat Roman, prima formatiune politica democratica infiintata pe strazile insangerate ale Timisoarei. majoritatea arestatilor au fost eliberati.
In 20 decembrie, orasul Lugoj, din apropierea Timisoarei, s-a ridicat impotriva regimului comunist, cazand si aici eroi ai Revolutiei.
In ziua de 21 decembrie, Ceausescu, in megalomania sa fara leac, a organizat un miting grandios la Bucuresti, cu scopul de a-l sustine si de a infiera asa-zisii "huligani unguri" de la Timisoara. mitingul s-a transformat, insa, sub privirile pierdute ale dictatorilor, intr-o miscare anti-ceausista si anti-comunista. In aceeasi zi au inceput miscari revolutionare in cele mai mari orase ale tarii: Cluj, Sibiu, Arad, Targu-Mures, Caransebes, Cugir etc.. desi autoritatile au deschis foc impotriva demonstrantilor, romanii nu mai puteau fi infranti.
Era o chestiune de ore pana la caderea sistemului, ceea ce s-a intamplat vineri, 22 decembrie 1989, la ora pranzului, o data cu fuga sotilor Ceausescu din Bucuresti.
In situatia confuza care s-a creat, s-au format mai multe grupuri care au dorit sa preia puterea. pana in seara de 22 decembrie s-a impus grupul condus de Ion Iliescu si Petre Roman, care s-au organizat in Frontul Salvarii Nationale, care si-a asumat raspunderea de a duce Romania pe calea democratizarii.
Ziua de 22 decembrie a fost declarata Ziua Victoriei Revolutiei romane. Incepand cu seara de 22 decembrie, forte neidentificate nici pana astazi, dar declarate de noile autoritati drept contra-revolutionare si fidele regimului comunist, au deschis focul asupra civililor si unitatilor militare din mai multe orase, creand panica si confuzie.
Teama de aceste elemente zise "teroriste" a justificat in ochii opiniei publice judecarea sumara a sotilor Ceausescu si executarea lor in ziua de Craciun a anului 1989.
Schimbarea sistemului comunist era un fapt la sfarsitul lui decembrie, dar cu mari sacrificii de a caror absurditate ne intrebam si astazi:
  • 1104 morti, dintre care 162 inainte de 22 decembrie, iar 942 dupa 22 decembrie.
  • 3352 raniti, dintre care 1107 inainte de 22 decembrie si 2245 dupa 22 decembrie.

 

 

Sursa: primariatm.ro